Arts-Scène Diffusion

Le rêve d'Ariane

JEUNE PUBLIC - FAMILLE

photo - Jessica Hilltout
photo - Jessica Hilltout

Quatuor Alfama

 

Het Alfama Kwartet, in 2005 opgericht in Brussel, verankerde zich in het Belgische en internationale muzieklandschap door een hoogstaande muzikale stijl en een coherente, veeleisende artistieke visie. Naast het verkennen van het uitgebreide strijkkwartetrepertoire staat het kwartet ook voor vruchtbare samenwerkingen met artiesten uit zowel de muziek- als de theaterwereld.

Het Alfama Kwartet treedt op in prestigieuze, internationale concertzalen en op festivals zoals Bozar, deSingel, Philharmonie de Luxembourg, Festival d’Ambronay, Cité de La Musique, Philharmonie de Paris, Flagey, Musée d’Orsay, Festival de Stavelot, Opéra de Bordeaux, Opéra de Dijon, Festival d’Alcobaça, Espinho in Portugal, Opéra de Rouen, Resurrexit in Litouwen, Sonntagsmusik in Linz, Racinotes in Zwitserland…

In navolging van het succes van de cd “Still Schubert”, verschenen op het label Cypres en bekroond met een Octave de la musique, maakte het kwartet een nieuwe opname voor hetzelfde label, gewijd aan Schumann, Mendelssohn en een nieuwe compositie van Patrick Leterme. De release is voorzien in februari 2023.

Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie nodigde het kwartet uit om met hen als solist te spelen in het concert “La nuit dans tous ses états”. Alfama Kwartet werkt ook samen met partners als de pianisten Julien Libeer, Boyan Vodenicharov, Guillaume Coppola, Nathanaël Gouin en Guillaume Vincent, de cellisten Marie Hallynck, Karel Steylaerts en Camille Thomas, en de zangeressen Jodie Devos en Albane Carrère.

Samen met de actrice Ariane Rousseau schreef het Alfama Kwartet in 2011 Le rêve d’Ariane. Deze fijne, ludieke voorstelling richt zich tot groot en klein en is de ideale gelegenheid om de geschiedenis van het strijkkwartet te leren kennen. Le rêve d’Ariane is inmiddels al bijna 250 keer opgevoerd, voor meer dan 100.000 toeschouwers.

In 2015 schreef het kwartet met dezelfde partner een tweede kindervoorstelling, Pomme-Henriette, die in première ging in de Philharmonie du Luxembourg en werd hernomen in onder meer de Philharmonie de Paris en de opera van Bordeaux.

Fanny et Felix is de derde familievoorstelling van het Alfama Kwartet, en gaat over de familie Mendelssohn, in een coproductie van het Festival de Wallonie (in het Frans) en deSingel (in het Nederlands). De drie familievoorstellingen werden vertaald en spelen in beide talen.

In 2017 creëerden accordeoniste Anne Niepold en het Alfama Kwartet Lalala, een concertprogramma vol finesse, nostalgie en humor, gaande van bekende Franse chansons, gearrangeerd door Anne Niepold, over eigen composities tot stukken uit het klassieke strijkkwartetrepertoire.

Het kwartet volgde masterclasses bij Walter Levin van het LaSalle Quartet, Rainer Schmidt van het Hagen Quartett, Heime Müller en Natalia Prischepenko van het Artemis Quartett, Eberhard Feltz en de leden van het Quatuor Danel.

Het Alfama Kwartet geniet de gewaardeerde steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

 

Alice Van Leuven, viool
Caroline Denys, viool
Morgan Huet, altviool
Renaat Ackaert, cello

 

Maart 2023


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.