Arts-Scène Diffusion

Quatuor Akilone

QUATUOR À CORDES

Photo Capucine de Chocqueuse
Capucine de Choqueuse
Left Photo Studio
Photo Basile Crespin
Left Photo Studio
Photo Capucine de Chocqueuse
Photo Basile Crespin
Lisztomanias, octobre 2023
Photo Basile Crespin
Photo Capucine de Chocqueuse
Photo Basile Crespin

Quatuor Akilone quatuor à cordes

 

Het Akilone Quartet is het resultaat van een muzikaal en menselijk avontuur dat in 2011 in Parijs begon. Onder leiding van Hatto Beyerle, Vladimir Mendelssohn en nu Patrick Jüdt, wonnen de vier musici de Eerste Grote Prijs en de ProQuartet Prijs op de 8e Bordeaux International String Quartet Competition in 2016. Het Akilone Quartet is internationaal bekend en heeft opgetreden in de grootste concertzalen in Frankrijk en daarbuiten: Munetsugu Hall in Nagoya, Wigmore Hall in Londen, Philharmonie de Paris, Muziekgebouw in Amsterdam, Liszt Academy in Boedapest...

Verankerd in zijn tijd is het Akilone Quartet ook toegewijd aan creatie. Het is de opdrachtgeefster van het werk van componist Xu Yi : Aquilone Lontano, geïnspireerd op de naam van het kwartet - "de vlieger" in het Italiaans - en ging in première in de Philharmonie de Paris in 2018. In 2023 bracht hij in Letland het 4e Kwartet van Andris Dzenītis in première en in zijn zoektocht naar experiment ondernam hij met Jérôme Désigaud een creolisatie genaamd Parastiches rond microtonaliteit en polytempi, begeleid door het GMEA in Albi en het Maison de la Musique Contemporaine. Het Kwartet zet zijn onderzoek voort en zal in 2023 naar Tsjechië reizen om in de voetsporen van Dvořák te treden. Hun cd 'Deep in the Forest' zal vergezeld gaan van een podcast geproduceerd door Tristan Labouret en Samuel Débias.

Het muzikaal geëngageerde Quatuor Akilone heeft altijd de behoefte gevoeld om muziek te delen met allerlei soorten publiek, vooral diegenen die ver weg zijn van concertzalen (gevangenen, vluchtelingen, kinderen, mensen met een handicap of in precaire situaties, enz.) Deze fundamentele benadering wordt gevoed door trouwe samenwerkingen met Les Concerts de Poche en Musethica. Even gevoelig voor de milieuproblematiek van onze tijd is het Quatuor lid van het ARVIVA-netwerk en ambassadeur van het Planet-gamma van Chevalets Despiau. Sinds 2022 is het in residentie bij de Fondation Singer-Polignac (Parijs).

In overeenstemming met deze verplichtingen heeft het Quatuor Akilone de afgelopen jaren ook zijn lokale wortels in de regio Occitanie opgebouwd, met name via het Gresinhòl festival, gevestigd in het Grésigne bos in de regio Tarn.

Magdalena Geka, eerste viool, bespeelt een Alessandro Gagliano 1734 die gul is geschonken door de Anima Music Foundation.

 

Magdalena Geka, viool I
Elise De-Bendelac, viool II
Perrine Guillemot, altviool
Lucie Mercat, cello

April 2024


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.