Arts-Scène Diffusion

Quatuor Akilone

QUATUOR À CORDES

Photo Capucine de Chocqueuse
Photo Basile Crespin
Left Photo Studio
Photo Basile Crespin
Lisztomanias, octobre 2023
Photo Capucine de Chocqueuse
Left Photo Studio
Photo Basile Crespin
Photo Capucine de Chocqueuse
Photo Basile Crespin

Quatuor Akilone quatuor à cordes

 

Het Quatuor Akilone is het resultaat van een muzikaal en menselijk avontuur dat in 2011 begon in Parijs. Elegant spel, een gulle klank en een levendige geest bezielen dit ensemble en verlenen het poëzie en diepgang. Vier mensen, vier karakters en vier verschillende manieren van denken, om samen één instrument te vormen met 16 snaren… en 40 vingers! Het onmogelijke wordt werkelijkheid wanneer luisterbereidheid, volharding en soepele discipline ten dienste staan van de verbeelding.

De ontmoeting met Hatto Beyerle, met wie deze musici blijven samenwerken, bleek van fundamenteel belang voor de evolutie van het kwartet; zijn filosofische en retorische kijk op muziek stelt hen nu in staat om te groeien terwijl zij hun leergierigheid bewaren. Eminente kamermusici zoals Vladimir Mendelssohn, Johannes Meissl, Xavier Gagnepain, Miguel Da Silva, het Quatuor Ebène en Mathieu Herzog hebben de musici eveneens begeleid en blijven hen steunen. De ECMA, waarvan zij alumni zijn, was trouwens ook een fantastische leerschool.

Gesterkt door die fantastische ontmoetingen en na een Erasmus-semester in Wenen won het Quatuor Akilone in mei 2016 de eerste grote prijs op het 8ème Concours International de Quatuor à Cordes in Bordeaux en de ProQuartet-prijs. Sindsdien is het kwartet naar Japan gereisd en heeft het opgetreden in enkele van de meest prestigieuze zalen van Europa, zoals Wigmore Hall in Londen en het Muziekgebouw in Amsterdam. Als Génération Spedidam en laureaat van de Fondation Banque Populaire, is dit jonge ensemble ook lid van ProQuartet en maakt het deel uit van het project Le Dimore del Quartetto.

In 2018 bracht het kwartet zijn eerste opname uit, gewijd aan Haydn, Mozart en Schubert, bij het label Mirare, en in 2019 was er de documentaire. À quatre ou rien, geregisseerd door Chloé Perlemuter, over het kwartet, met medewerking van Hatto Beyerle en Mathieu Herzog.

Het podium delen met andere musici is van fundamenteel belang voor dit jonge kwartet, dat al heeft mogen spelen met Vladimir Mendelssohn, Tabea Zimmermann, Jérôme Pernoo, David Walter, Sharon Kam, Pavel Gililov en Jean-François Heisser. Iedere ontmoeting betekent een immense vreugde, met ruimte voor uitwisselingen die garant staan voor een open geest.

Het kwartet is helemaal mee met zijn tijd, en dankzij de samenwerking met de verenigingen Musethica en Les Concerts de Poche zet het zich muzikaal in voor gevangenen, vluchtelingen of mensen met een beperking. Deze initiatieven zijn van levensbelang voor deze jonge musici, die absoluut een band willen creëren met verschillende soorten publiek. De rode draad die hen leidt, is om iedereen die dat wenst even te laten ontsnappen naar een poëtische en bevrijdende klankenwereld.

 

Magdalena Geka, viool I
Elise De-Bendelac, viool II
Perrine Guillemot, altviool
Lucie Mercat, cello

Mei 2022


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.