Arts-Scène Diffusion

Le rêve d'Ariane

JEUNE PUBLIC - FAMILLE

De droom van Ariane

De droom van Ariane

Of de geschiedenis van het strijkkwartet op kindermaat

 

Als ze zich op een avond verdrietig voelt, verschuilt de kleine Ariane zich achteraan in de tuin, in de kerselaar waarin ze een boomhut heeft gebouwd. Zachtjes wiegend in de takken valt ze in slaap. Ze droomt over het kwartet: een grappige familie met twee kleintjes, een iets grotere en een echt grote, die met hun zestien snaren de muzikale dromen van de grootste componisten waarmaken. In verschillende ontmoetingen maakt Ariane kennis met de grootmeesters van het repertoire voor strijkkwartet: niet alleen ‘papa’ Haydn, die aan vier strijkstokken genoeg heeft om de zon te laten opkomen, zijn goede vriend Mozart, de dove Beethoven, die enkel nog via zijn muziek kan communiceren, Schubert, met zijn trieste verhaal over de dood en het meisje, en Ravel, met zijn composities over de natuur, maar ook de componisten van vandaag die de grote droom van de kamermuziek verderzetten.

In deze fijnzinnige en ludieke voorstelling neemt het Alfama kwartet en Lotte Mariën iedereen, van klein tot groot, mee op sleeptouw om kennis te maken met de fascinerende en intieme wereld van het strijkkwartet. Volg vanop de eerste rij Ariane op haar muzikale droomreis.

 

Muzikale kindervoorstelling vanaf 4/5 jaar.

Duur: 45 minuten

 

Véronique Rubens, Staalkaart, Octobre 2014

Raden wanneer de componist nu eens verliefd, triest of vrolijk klinkt: het was een fluitje van een cent. Een oerklassieke raamvertelling waarmee het kwartet en de vertelster ons op een uur tijd doorheen de geschiedenis van het strijkkwartet loodsen, of alleszins door enkele cruciale episodes. […] Er sluipen ook ongemerkt muzikale begrippen binnen, en nóg is de voorstelling niet zwaar op de hand. […] Of: hoe leerrijk en plezierig absoluut niet hoeven te vloeken.

Tim De Backer, Klassiek Centraal, Oktober 2014

Jawel, deze voorstelling hield de aandacht van haar publiek stevig vast en prikkelde vijftig minuten lang de fantasie van jong en oud. […] De droom van Ariane rijgt op ontwapenende wijze de hartverwarmende momenten aan elkaar. Hoogst bijzonder is de passage van Mozart, waarin aan de hand van het Dissonantenkwartet op een knappe manier de meerstemmigheid van het genre wordt geïllustreerd. […] Daarom is deze productie een waar godsgeschenk. Eentje van op en top Belgische makelij dan nog. En dat alles verdient beslist een nominatie Gouden Label.

De droom van Ariane of de geschiedenis van het strijkkwartet op kindermaat

De droom van Ariane of de geschiedenis van het strijkkwartet op kindermaat


Quatuor Alfama

Lotte Mariën, comédienne

Zelfproductie, 2014

La version néerlandaise du rêve d'Ariane


De droom van Ariane - teaser

Version néerlandaise du Rêve d'Ariane
Vidéo réalisée lors de la première au Singel à Anvers 
Octobre 2014
Avec la comédienne Lotte Mariën

Montage vidéo: Joachim Thome (Les Productions du Verger)


De droom van Ariane (nl)
De droom van Ariane (nl)

Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.