Arts-Scène Diffusion

Pascal Moraguès

CLARINETTE

photo Rui Moreira
photo Rui Moreira

Pascal Moraguès clarinette

Pascal Moraguès is sinds 1981 eerste klarinetsolist bij het Orchestre de Paris en kent daarnaast een glansrijke solocarrière. Hij trad onder meer op onder leiding van Daniel Barenboïm, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Carlo-Maria Giulini, Zubin Mehta, Wolfgang Sawallich, Emmanuel Krivine, Frans Brüggen en Yuri Bashmet.

Hij wordt bijzonder vaak gevraagd door kamermuziekensembles en is tevens vast lid van het Quintette Moraguès en het Victoria Mullova Ensemble. Hij speelde ook met andere grote solisten zoals Katia en Marielle Labèque, Christian Zacharias, Christophe Eschenbach, Pascal Rogé, Pierre-Laurent Aimart, Schlomo Mintz, Joshua Bell, Gary Hoffman en Dame Felicity Lott. Hij stond op de affiche met diverse trio’s (Wanderer, Guarneri) en kwartetten (Borodine, Leipzig, Belcea, Jerusalem, Prazak, Sine Nomine, Carmina, Amati, Fine Arts, Vogler), alsook met het Orchestre de Chambre d’Europe.

Pascal Moraguès wordt regelmatig geprogrammeerd door de meest prestigieuze internationale muziekhuizen, zoals de Wigmore Hall in Londen, het Konzerthaus Wien, het Konzerthaus Berlin, de Carnegie Hall in New York, het Kennedy Center in Washington, het Théâtre des Champs-Elysées en het Théâtre du Châtelet in Parijs. Hij speelt daarnaast in de grote reeksen en op de belangrijke festivals in Europa, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, Australië en in Japan, waar hij ieder jaar opnieuw wordt uitgenodigd.

Pascal Moraguès is sinds 1995 docent aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Hij is tevens guest professor aan het Royal College of Music in Londen en aan het College of Music in Osaka (Japan). Bovendien geeft hij over de hele wereld masterclasses. Hij heeft een twintigtal cd’s opgenomen, die door de internationale pers zeer goed ontvangen zijn. 

In 1995 koos Sviatoslav Richter het Quintette Moraguès uit om Beethovens kwintet voor piano en blazers op te nemen (bij Philips uitgegeven). In 2007 werd Pascal Moraguès door de Franse minister van Cultuur benoemd tot Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

JulI 2017


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.