Arts-Scène Diffusion

Canticum Novum

PROJETS ORIGINAUX

photo Bertrand Pichene
photo Pierre Grasset
Tapanak - Marine Delcroix
photo Pierre Grasset

Canticum Novum

Canticum Novum werd in 1996 opgericht door Emmanuel Bardon, met als opzet musici bijeen te brengen voor de uitvoering van oude muziek. Vanaf 2002, het jaar van hun definitieve vestiging in Saint-Etienne, ontwikkelde het ensemble een ambitieuzer artistiek project, gericht op multiculturaliteit en muziek van het middellandse zeegebied. In jaarlijks zowat vijftig concerten werkt het ensemble regelmatig samen met vermaarde culturele organisaties in Frankrijk en daarbuiten, waaronder het Centre Culturel de Rencontre d'Ambronay, het Festival Voix et Route Romane, het Festival baroque en Tarentaise, het Festival baroque de Pontoise, het Festival de Sylvanès en het Opéra-Théatre de Poissy. Sedert 2009 organiseert Canticum Novum het Festin Musical - Pour la  rencontre des peuples et des cultures, een locatiefestival dat zich tot doel stelt concerten met oude muziek en wereldmuziek te brengen in architecturale en rurale pareltjes van de Loirestreek.

In 2011 en 2015 werkte het ensemble tot tweemaal toe met het label Ambronay aan de realisatie van twee cd's: Paz, Salam et Shalom rondom het Spanje van de drie culturen en Aashenayi omtrent de muziek in het Ottomaanse rijk. Om ook een scenische dimensie te verlenen aan zijn werk maakte het ensemble in coproductie met Jeugd en Muziek Frankrijk twee jongerenvoorstellingen, Hayim (2011) en Bulbul (2014).

Van 2002 tot 2007 resideerde Canticum Novum in het Opéra-Théatre de Saint-Etienne. Het ontwikkelde er zijn muzikale activiteiten vanuit een hechte territoriale verankering in een zo nauw mogelijke betrokkenheid met het publiek, vooral gericht op moeilijker te bereiken publieksgroepen. Zo wil het ensemble de kunst een hefboom laten zijn voor de versterking van de sociale cohesie. Dit streven naar openheid jegens alle lokale en nationale publiekgroepen, leidde samen met de persoonlijke betrokkenheid van de musici in 2013 tot de oprichting van de Ecole de l’Oralité. Deze school helpt om het werk van culturele bemiddeling en volksonderricht te structureren en uit te bouwen, om artistieke werkplekken te organiseren en te herbergen, vanuit de vaste bekommernis om horizonten te verbreden en dialoog en culturele uitwisseling te bevorderen.

Canticum Novum geniet de steun van de stad Saint Etienne, de Conseil Général de la Loire, de Région Rhône Alpes, en het Ministère de la culture et de la communication – DRAC Rhônes Alpes. Het ensemble wordt ook ondersteund door het ADAMI,  het SPEDIDAM en het FCM. L'Ecole de l'Oralité geniet bovendien de steun van de Fondation de France en de Fondation SNCF. 

Het artistieke opzet

Het is de ambitie van Canticum Novum om via de muziek een sterke boodschap over te brengen van wederzijds respect, van verdraagzaamheid en aanvaarding van de andere in zijn anders-zijn, en dit door zich onder te dompelen in een periode waarin de muziek symbool stond voor vermenging en gemeenschapsleven. Immers, door zijn geschiedenis op het kruispunt van vele wegen is de Spaanse oude muziek van dit alles een goed voorbeeld. Doordrongen van een hevige, barokke mystiek waarin exuberantie en gestrengheid, eeuwenoud heidendom en aangescherpte vroomheid elkaar uitdagen, is Spanje rijk geworden door het samengaan van de westerse christelijke wereld met een Oriënt die gekenmerkt wordt door zowel haar Joodse als Moorse erfenis. IJveren voor de herontdekking van een erfgoed aan oude muziek en tegelijk op zoek gaan naar een zo breed mogelijk publiek, is een van de grondslagen van Canticum Novum. Met dit repertoire wil het ensemble onze gemeenschappelijke wortels laten weerklinken en iedereen de mogelijkheid bieden zich opnieuw een repertoire eigen te maken dat nog steeds heel levendig en soms zelfs verrassend modern is. Zo vervaagt als vanzelf de grens tussen een volkse cultuur en een 'intellectuele en geleerde' artistieke productie. Vanuit de kunsten en de muziek ontluiken de volkse tradities (regionalisme) en de echo's van de Oriënt (Joodse en Arabische aanwezigheid) die de luisteraar onderdompelen in het hart van een wereld die hem op een of andere manier zijn geschiedenis vertelt.

April 2018


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.