Arts-Scène Diffusion

Canticum Novum

PROJETS ORIGINAUX

photo Pierre Grasset
Tapanak - Marine Delcroix
photo Pierre Grasset
photo Bertrand Pichene

Canticum Novum


Door het herontdekken en interpreteren van oude muziekrepertoires legt Canticum Novum verbanden tussen de muziek van West-Europa en het repertoire van het Middellandse Zeegebied, dat rijk is aan de vereniging van de christelijke wereld en een Oosten dat gekenmerkt wordt door een dubbele Joodse en Moorse erfenis. Deze programma's weerspiegelen ook een andere ambitie van Canticum Novum: het menselijke avontuur en interculturaliteit centraal stellen in haar projecten, en identiteit, oraliteit, overdracht en herinnering voortdurend bevragen.

De programma's van Canticum Novum zijn even rijk als divers. De uitgevoerde werken laten ons de repertoires van het Middellandse Zeegebied herontdekken, maar ook die van Afghanistan, Turkije, Perzië, Arabië, de Sefardim, Armenië, Cyprus en Japan, als onderdeel van een programma gewijd aan de Zijderoute.

Tegelijkertijd brengt het ensemble een aantal voorstellingen voor het grote publiek met een droomachtige scenografie: Hayim Toledo 1267 (een muzikale vertelling voor schaduwtheater), Tapanak (een buitengewoon epos in uitgeknipt papier) en Nour (een gedanste en geïllustreerde vertelling). 

Canticum Novum werd in 1996 opgericht door Emmanuel Bardon. Na optredens in de Opéra-Théâtre de Saint-Étienne van 2008 tot 2012 is het ensemble momenteel in residentie bij de Ancienne École des Beaux-Arts in Saint-Étienne. Sinds 2009 organiseert Canticum Novum jaarlijks een festival voor oude muziek en wereldmuziek in de Loirestreek, het Festin Musical, waarbij de ontmoeting tussen volkeren en culturen centraal staat.

Canticum Novum geeft ook meer dan veertig concerten per jaar in Frankrijk en daarbuiten. Het ensemble is een regelmatige gast op grote festivals zoals het Radio France Festival, La Folle Journée in Nantes en Tokyo, het Via Aeterna Festival, het Ambronay Festival en het Pontoise Baroque Festival, het Festival de la Chaise-Dieu, het Estival de la Bâtie d'Urfé, Les Traversées de Noirlac, het Festival de Labeaume en Musiques en het Festival Baroque de Tarentaise. Het ensemble treedt ook op in nationale zalen zoals het Châtelet-theater in Parijs, het Melun-Sénart-theater, het La Roche-sur-Yon-theater, het Montélimar-theater, het Cherbourg-theater, het Lille-operahuis en het Clermont-Ferrand-operahuis. In de afgelopen tien jaar is Canticum Novum ook betrokken geweest bij een aantal educatieve initiatieven gericht op het vergroten van het bewustzijn van een jong publiek voor oude muziekrepertoires, in nauwe samenwerking met organisaties zoals het Centre Culturel de Rencontre de Noirlac en La Mégisserie de Saint-Junien.

Samen met het ensemble heeft het label Ambronay zeven cd's van Canticum Novum uitgebracht: Paz, Salam & Shalom (2011), Aashenayi (2015), Ararat (2017), Laudario (2019), Al-Basma (2021), Samâ-ï (2022) en Shiruku (2023). Sommige van deze programma's zijn ook opgenomen voor televisie door Films de la Découverte.

Het ensemble wordt gesubsidieerd door het Ministère de la Culture DRAC Auvergne-Rhône-Alpes, de Région Auvergne-Rhône-Alpes, het Département de la Loire en de Ville de Saint-Étienne. Canticum Novum ontvangt incidentele steun van ADAMI, CNM en SPEDIDAM.

Mei 2024

ACTUALITÉ

En famille!

Canticum Novum se réjouit se retrouver le festival d’Ambronay à deux occasions cette année avec, pour commencer ce samedi 14…

Lire la suite

Canticum Novum se réjouit se retrouver le festival d’Ambronay à deux occasions cette année avec, pour commencer ce samedi 14 septembre à 17h00, une représentation familiale de leur nouvel opus jeune public, « Nour »:
Dans ce nouveau spectacle Jeune Public, Canticum Novum convoque notre mémoire collective et individuelle. L’ensemble s’interroge sur la transmission générationnelle : comment la cellule familiale devient-elle un territoire de partage et de transmission ? Comment se construisent nos légendes familiales ? Comment redonne-t-on vie au passé grâce aux souvenirs ?

Dans un Proche-Orient imaginaire, le récit se construit autour d’une histoire familiale retracée dans un carnet. Un carnet gonflé, usé par les années, qui passe de mains en mains. On y colle des trésors glanés dans la rue, on y note des recettes, on y griffonne des bribes d’histoire. On lui confie quelques secrets, lui murmure ses chagrins et ses espoirs. On raconte un chemin de vie. On se raconte.

Cliquez ici pour en savoir + sur ce programme

Cliquez ici pour visionner le teaser


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.