Arts-Scène Diffusion

Deborah Nemtanu

VIOLON

photo Lyodoh Kaneko
photo Joachim Bertrand
photo Lyodoh Kaneko
photo Lyodoh Kaneko
photo Jean-Baptiste Millot
photo Lyodoh Kaneko
photo Jean-Baptiste Millot
photo Lyodoh Kaneko
photo Lyodoh Kaneko
Photo Lyodoh Kaneko
photo Lyodoh Kaneko
photo Lyodoh Kaneko

Deborah Nemtanu violon

 

Deborah Nemtanu is geboren in een familie met passie voor muziek. Op haar vierde speelt ze al viool en ook in haar verdere ontwikkeling geeft ze blijk van vroegrijpheid en veelzijdigheid.

In 2001 behaalt ze met eenparigheid van stemmen haar diploma aan het Conservatoire national supérieur de musique de Paris. Het duurt niet lang voor haar talent ook internationaal wordt erkend: zo behaalt ze de prijs van de Académie internationale de musique Maurice Ravel, evenals de vierde prijs en twee speciale prijzen op het Concours Jacques Thibaud in 2002. In augustus 2007 wordt ze geselecteerd om in de Verenigde Staten deel te nemen aan het prestigieuze Perlman Program. In april 2008 behaalt ze de tweede prijs van de Benjamin Britten International Violin Competition in Londen, waar ze samen met het Royal Philharmonic Orchestra speelt. Ze baarde ook opzien met haar solo uit Schéhérazade, begeleid door het London Symphony Orchestra.

Sinds 2005 vervult ze bij het Orchestre de chambre de Paris de functie van supersolist soloviool. Ze maakte indruk in het Théâtre des Champs-Élysées met haar vertolkingen van onder meer Saint-Saëns’ Derde concerto (dir. John Nelson), Lalo’s Symphonie espagnole (dir. Joseph Swensen), Ravels Tzigane (dir. Louis Langrée), het concerto van Brahms (dir. Juraj Valčuha) en Bachs vioolconcerto’s (dir. Sir Roger Norrington). Deborah schakelt dan een versnelling hoger door programma’s te spelen waarin ze vlot van de viool overstapt op de altviool.

Maar nieuwsgierig en gepassioneerd als ze is, blijft Deborah Nemtanu de grenzen verleggen en gaat ze zelf het orkest dirigeren. Doordat ze de band tussen de orkestmusici en zichzelf als soliste nauwer aanhaalt, krijgt het concerto kamermuziekallures. Zo speelde ze onlangs nog tot algemene waardering Mozarts vioolconcerto’s in het Théâtre des Champs-Élysées.

In seizoensprogrammaties en op festivals (onder andere de Folles Journées de Nantes en het Tokyo Festival) speelt ze met grote namen als Boris Berezovsky, Stephen Kovacevich, François Leleux, Emmanuel Pahud of Jian Wang – telkens vruchtbare muzikale ontmoetingen.

In 2013 verschijnt bij het label Mirare een cd met Frans repertoire die door de recensenten wordt bejubeld. De opname bevat Saint-Saëns’ Eerste concerto en stukken van Fauré, met het Orchestre de chambre de Paris onder leiding van Thomas Zehetmair. In december 2014 komt een opname van vioolconcerten van Bach en Schnittke uit, waarin ze schittert aan de zijde van haar zus Sarah Nemtanu. In 2015 neemt ze voor Decca alle duo’s van Bartók op.

Deborah Nemtanu speelt op een Domenico Montagnana-viool uit 1740, die haar in bruikleen is gegeven door Monceau Investissements Mobiliers, onderdeel van het Monceau Assurances-concern.

Juli 2017


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.