Arts-Scène Diffusion

Trio SR9

TRIO DE PERCUSSIONS

Laura Gilli 2023
© Laura Gilli
photo Claudia Hansen
Photo Didier Bonnel
Laura Gilli 2023
Photo Laura Gilli
Olivier Baco

Trio SR9 (version longue) trio de marimbas

 

Het bijna tien jaar geleden opgerichte Trio SR9 Trio bestaat uit Paul Changarnier, Nicolas Cousin en Alexandre Esperet, drie bevriende slagwerkers die aan het CNSMD in Lyon studeerden, in de klas van Jean Geoffroy en Henri-Charles Caget.

Als winnaars van de eerste prijs van het Concours International en Trio du Luxembourg in 2012 (en daarbovenop van de publieksprijs en de Lalux-vertolkingsprijs), winnaars van de FNAPEC European Competition for Music Ensembles in 2012 en van de Fondation Banque Populaire in 2016, heeft het Trio SR9 inmiddels een vaste plaats verworven in het Franse en internationale muzieklandschap.

Het ensemble herinterpreteert op drie marimba’s werken uit het erfgoed van de klassieke muziek (Bach, Mendelssohn, Stravinsky, Ravel…) en werkt nauw samen met hedendaagse componisten (François Tashdjian, Florent Caron Darras, Bálint Karosi, Daniel Arango-Prada), van wier werken het de premières verzorgde.

Behalve muzikaal eclecticisme betracht het Trio SR9 ook vernieuwing van de scènepraktijk door samen te werken met artiesten uit alle horizonten of door zich ook aan andere artistieke vormen te wagen, zoals theater of dans. De verschillende creaties van het trio zijn gericht tot een heel breed publiek en getuigen van hun interdisciplinair benadering, op het kruispunt van vormen, genres en artistieke werelden.

Machine(s), de eerste voorstelling van het trio, ging in 2015 in première, in samenwerking met de componisten Pierre Jodlowski en Benoit Montambault. In datzelfde jaar creëerde het trio ook Corporels, een gelaagde voorstelling waarin beweging centraal stond, en waarmee ze zich tot een jonger publiek richtten. In 2019 werd met de creatie van de voorstelling Jukebox, die werd ontwikkeld samen met de choreograaf Simon Tanguy, aansluiting gezocht bij een compositiewijze die theater, dans en muziek combineert.

Naast dat creatieve werk wijdt het trio zich ook aan opnameprojecten. In oktober 2015 bracht het bij het platenlabel naïve zijn eerste album uit, Bach au marimba, voor drie marimba’s. In dezelfde bezetting bracht het trio in 2018 zijn tweede album uit, Alors, on danse?, eveneens bij naïve.

Het Trio SR9 is geregeld te gast in radioprogramma’s op France Culture, France Inter, France Musique en FIP (Carrefour de Lodéon, Génération Jeunes Interprètes, Génération France Musique) en op televisie, tijdens La Zygel Académie op France 2.

Live treedt het Trio SR9 op tijdens festivals (Festival de la Chaise-Dieu, Festival Radio France de Montpellier, Festival International de Musique de Besançon, Flâneries Musicales de Reims, Festival “C’est pas classique” in Nice) en op prestigieuze podia, bijvoorbeeld in de Opéra de Lyon, het Maison de la Radio in Parijs, de Chapelle de la Trinité in Lyon…

Het trio wordt regelmatig uitgenodigd in de Verenigde Staten (Institute of Contemporary Art in Boston, Lycée Français in New York), heeft al opgetreden in Oceanië, met name op het Canberra International Music Festival en in The Piano in Christchurch (Nieuw-Zeeland), en toert regelmatig in Europa: Theaterhaus Stuttgart, BOZAR Brussel, Bimhuis Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Drumworld Festival in Ittervoort…

Daarnaast werd het trio al gevraagd om masterclasses te geven aan het Boston Conservatory, The Juilliard School in New York, New York University, de University of Canterbury in Christchurch, aan conservatoria in Frankrijk en elders in Europa, en op het International Marimbas & Percussion Festival in het Bulgaarse Pleven.

Het Trio SR9 wordt gesteund door het Franse Ministerie van Cultuur (DRAC Auvergne-Rhône-Alpes), de regio Auvergne-Rhône-Alpes, de stad Lyon, de SPEDIDAM, de ADAMI, het Institut Français en het Centre Nationial de la Musique. Het trio is sinds 2020 lid van FEVIS.

Het Trio SR9 wordt gesponsord door ADAMS percussion en RESTA-JAY percussion.

Sinds 2018 is het ensemble geassocieerd met het Théâtre Théo Argence in Saint Priest.

April 2022


Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies.